Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Foundation 1

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

9 months
32 Lessons
up to 12 Students

Τι είναι Foundation 1 course

Αν έχεις δει Improv σε κάποιο μέσο, το πιθανότερο είναι ότι αυτό που είδες είναι το λεγόμενο Short Form Improv. Μια χούφτα αυτοσχεδιαστές, υψηλή ενέργεια, κανένα κείμενο, σταθερά φώτα, πολύ κέφι και μια σειρά από περίεργα και βασανιστικά παιχνίδια προσφέρουν άπλετο γέλιο σε κοινό και συντελεστές. Το κοινό συμμετέχει δυναμικά σε κάθε παιχνίδι και δίνει οδηγίες στους αυτοσχεδιαστές. Εκείνοι τις ακολουθούν και πρέπει να λύσουν το αναπόφευκτο μπέρδεμα μόνοι τους. Κι όλα αυτά παίζοντας παιχνίδια.


Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις σε μια τέτοια παράσταση ή αν θέλεις απλώς να γνωρίσεις τα ενδότερα του Improv, τότε σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την τάξη Foundation 1. Είναι το πρώτο έτος στη House of Improv, η τάξη στην οποία θα γνωρίσεις το τμήμα σου και πιθανότατα την μελλοντική σου ομάδα, θα μάθεις τα βασικά εργαλεία του Improv και στο τέλος της χρονιάς θα ανέβεις στη σκηνή για να βάλεις σε εφαρμογή όσα έμαθες.
Η ύλη που καλύπτεται στο πρώτο έτος περιλαμβάνει μπόλικη τεχνική και αρκετή θεωρητική γνώση δοσμένη με την ξεκούραστη και πολύ αποδοτική μέθοδο της βιωματικής μάθησης. Με άλλα λόγια, στο Improv πρώτα κάνουμε και μετά συζητάμε. Δράση, δράση, δράση!


Με την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών μας θα ανακαλύψεις νέα όρια στη φαντασία σου, τη δημιουργικότητά σου και την πειθαρχία σου. Θα μάθεις να συγκεντρώνεσαι απόλυτα και να εξαφανίζεις από γύρω σου όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή. Θα μάθεις να αποδέχεσαι, να εμπιστεύεσαι, να αφήνεσαι στην ομάδα, να επικοινωνείς καλύτερα και βαθύτερα και να ακούς ενεργά τους συμπαίκτες σου και κατά συνέπεια τους ανθρώπους στη ζωή σου.
Θα μάθεις όλα τα βασικά παιχνίδια του Improv που αποτελούν και το θεμέλιο για τη μετέπειτα εξέλιξή σου, αν φυσικά θελήσεις κάτι τέτοιο. Θα μάθεις να μιλάς με Μόνο Ερωτήσεις, να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει Εντωμεταξύ αλλά και Ποιανού Ατάκα Είναι, να μην αμφισβητείς τις Θεσμοφοριάζουσες, να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες με Πάρ’το Αλλιώς και θα μάθεις να βγάζεις Σκηνές από το Καπέλο.


Πολύ συχνά λέμε ότι το Foundation 1 είναι η τάξη που σου αλλάζει τη ζωή. Ακούγεται υπερβολικό και ίσως είναι, αλλά μπορείς να δεις στις κριτικές από μαθητές μας ότι καμιά φορά συμβαίνει. Αν θέλεις να δοκιμάσεις να βουτήξεις στον κόσμο του Improv να ξέρεις ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Foundation 1. Μπες στο παιχνίδι!
 

 

 • ΝΑΙ ΚΑΙ 

  Αποδοχή, προσθήκη, δράση. Το τρίπτυχο του αυτοσχεδιασμού μέσα από τον κανόνα του ΝΑΙ ΚΑΙ. Είναι η πιο βασική δεξιότητα που πρέπει να έχει ένας αυτοσχεδιαστής: να ακούει πραγματικά τους συμπαίκτες του και να χτίζει ένα σύμπαν βασισμένο στη συμφωνία. Παρότι το ΝΑΙ ΚΑΙ είναι η θεματική ενότητα που θα δουλέψουμε το πρώτο δίμηνο, αυτό δεν σταματάει εκεί. Είναι η ικανότητα που εξασκούμε όλοι οι αυτοσχεδιαστές συνεχώς.  

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ

  Ένα βασικό χαρακτηριστικό όλων μας που έχουμε από παιδιά είναι η φαντασία μας. Η ικανότητα να δημιουργούμε και να είμαστε αληθινοί σε ό,τι λέμε και κάνουμε. Αυτές οι δεξιότητες ατονούν όσο μεγαλώνουμε για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικούς και μαθαίνουμε να τις καταπιέζουμε. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις, οι μαθητές ανακαλύπτουν ξανά την διασκέδαση του να παίζουν σαν παιδιά και ξεκλειδώνουν τις ικανότητες τους.  Ξαναγινόμαστε δηλαδή παιδιά.  

 • ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

  Η δημιουργία χαρακτήρων αποτελεί βασικό όπλο κάθε αυτοσχεδιαστή και είναι μια σημαντική τεχνική. Απαιτεί έναν διάλογο με τον εαυτό μας κι ένα ταξίδι στη δραματουργία. Σε αυτό το δίμηνο οι μαθητές εξερευνούν το σώμα, τη φωνή και τον εαυτό τους και μαθαίνουν να πλάθουν χαρακτήρες αληθινούς, ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς με δικά τους όνειρα, ελπίδες και φυσικά, μειονεκτήματα.

 • STORYTELLING

  Το Improv δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη μέσο για να λέμε μικρές ή μεγάλες ιστορίες. Η θεωρία του Storytelling είναι κάτι που όλοι έχουμε μέσα μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Οι μαθητές μαθαίνουν να ανακαλύπτουν τις ιστορίες που δημιουργούν στην στιγμή και να βρίσκουν τους τρόπους να μας τις διηγηθούν.  

 • GAMES & SHOW

  Στο πρώτο έτος οι μαθητές γνωρίζουν, αναλύουν και μαθαίνουν να παίζουν πάνω από δέκα παιχνίδια short form. Στο τέλος τους έτους δίνουν την πρώτη τους παράσταση μπροστά σε κοινό. 

profile
Παναγιώτης Κούδας

O Παναγιώτης Κούδας γνωρίστηκε με τον αυτοσχεδιασμό από το 2011. Διδάσκει σε σταθερή βάση και με σεμιναρια από το 2013. Ασχολείται επαγγελματικά με το Improv και το Stand-up. Ήταν και είναι μέλος των ομάδων ΔΕ_Μα_Ναι_Και_Ναι, Φελιζόλ, ΤAKE 5 με παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο Εξωτερικό. 

 

profile
Ειρήνη Ξυγκάκη

H Ειρήνη Ξυγκάκη είναι ηθοποιός, κωμικός και κινηματογραφίστρια. Ασχολείται επαγγελματικά με το improv από το 2015. Διδάσκει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος των ομάδων Φελιζολ και Take 5. 

 

profile
Στέλιος Ανατολίτης

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τον αυτοσχεδιασμό από το 2010. Είναι μέλος των ομάδων φελιζόλ και Take 5.

 

Reviews

 • author

  Κατερίνα Κρασαδάκη

   
  SUPER FUN!

  Έμαθα για το improv κάπως τυχαία ένα καλοκαίρι στη Σαμοθράκη που η House of Improv είχα το ετήσιο σεμινάριο της. Και κάπως έτσι ξεκίνησα, στην αρχή όλα σου φαίνονται αστεία και παιχνίδι, όσο προχωρούν όμως τα μαθήματα αντιλαμβάνεσαι πολύ περισσότερα πράγματα για την τεχνική, την ομάδα και τους μηχανισμούς!

  Η Ειρήνη, ο Παναγιώτης και ο Στέλιος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο combo καθηγητών, ο καθένας με το δικό του τρόπο σου μαθαίνει πράγματα και ας μην γελιόμαστε το improv είναι δύσκολο, αλλά είναι super fun και τα μαθήματα σε εξελίσσουν κάπως ολιστικά, πέραν από το ότι μέρα με τη μέρα βλέπεις βελτίωση στο παιχνίδι που σου αρέσει, αλλάζεις λίγο και την αντιμετώπιση σου προς τους γύρω σου γενικά!

  Downsides: όλη η ζωή μετά είναι improv και οι φίλοι σου σε θεωρούν ακόμα πιο βλαμμένο!

 • author

  Άννα Γεωργίου

   
  ΈΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ!
  Ξεκίνησα improv γιατί ήθελα να μάθω να προσαρμόζομαι γρήγορα και να διαχειρίζομαι οποιαδήποτε συνθήκη τη στιγμή που συνέβαινε. Τελικά, έμαθα πολλά περισσότερα από αυτά που περίμενα να μάθω. Έμαθα να ακούω τον άνθρωπο που έχω απέναντι μου, να λέω «ναι και» στις ιδέες του. Έμαθα ότι τίποτα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Για παράδειγμα, με την κίνηση που βουρτσίζεις τα δόντια σου ή που τινάζεις ένα χαλί μπορείς να κάνεις και πολλά ακόμα. Αν αφαιρέσεις το αντικείμενο, αν αποδεσμευτείς από τη σκέψη ότι «τώρα εγώ βουρτσίζω τα δόντια μου», μπορείς να καταλήξεις να «κουνάς μια μαράκα πολύ κοντά στο πρόσωπο σου» ή να «μυρίζεις μια κολόνια που δοκίμασες στον καρπό σου» ή ότι άλλο θέλεις. Έμαθα να εμπιστεύομαι την πρώτη σκέψη και τη φαντασία μου. Έμαθα επίσης πόσο διαφορετικές φαντασίες έχουμε όλοι. Έμαθα πως, ναι, μόνος μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά κοίτα να δεις, αν όλοι μαζί βάλουμε λίγη από τη φαντασία μας, μπορούμε να φτιάξουμε πανέμορφα πράγματα. Γέλασα παρά πολύ, γνώρισα απίστευτα άτομα. Ανυπομονώ να δω που θα με οδηγήσει αυτή η εμπειρία.
 • author

  Μιχάλης Παπαδόπουλος

   
  ΆΚΡΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ!

  Στο 1ο έτος της House of Improv μάθαμε να είμαστε σε εγρήγορση για το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, να αντιδρούμε ακαριαία κάνοντας το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό χωρίς να αυτο-λογοκρινόμαστε, να αγκαλιάζουμε την ιδέα του συμπαίκτη και να χτίζουμε πάνω σε αυτή, να εξερευνούμε χαρακτήρες και να δημιουργούμε ιστορίες. Οι δάσκαλοί μας γνωρίζουν το αντικείμενο σε βάθος, είναι μεθοδικοί, μεταδοτικοί, υποστηρικτικοί αλλά και αυστηροί όταν χρειάζεται. Η διδασκαλία του improv γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από ειδικά παιχνίδια και ασκήσεις, τα οποία παιχνίδια είναι άκρως διασκεδαστικά... σε βαθμό εθισμού!