Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Narrative Long Form

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖOΝΤΑΣ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

9 months
32 Lessons
up to 15 Students

Τι είναι το Narrative Long Form

Mε τον όρο Narrative Long Form Improv (NLF) περιγράφεται μια ολοκληρωμένη και αυτοσχεδιαστική θεατρική παράσταση η οποία στήνεται την ώρα που διεξάγεται. Στην μορφή αυτής της παράστασης οι αυτοσχεδιαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη ιστορία δημιουργώντας εκείνη την στιγμή όλους τους χαρακτήρες, τις σχέσεις τους, τις τοποθεσίες και το κείμενο του έργου. 


Ένα αυτοσχεδιαστικό έργο αυτής της μορφής παρουσιάζει δυσκολίες και προκλήσεις που δεν συναντάει κανεις στα παιχνίδια ή ακόμα και στα free format. Οι αυτοσχεδιαστές καλούνται να δώσουν πνοή σε χαρακτήρες από το μηδέν, να παραμείνουν πιστοί σε όλη την διάρκεια του έργου σε αυτους, και να τους εξερευνήσουν. 
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δημιουργήσουν σκηνές, χώρους, συνθήκες και άλλα πολλά (από έπιπλα μέχρι εναλλακτικά σύμπαντα) ώστε να πλαισιώσουν τους χαρακτήρες και να πλάσουν αργά και σταθερά το έργο που γεννιέται μπροστά στα μάτια όλων. Θυμηθείτε, στο Improv, η εμπειρία του κοινού αλλά και των αυτοσχεδιαστών έχουν ένα κοινό σημείο: κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί.


Οι έμπειροι αυτοσχεδιαστές μαθαίνουν να κατασκευάζουν ένα έργο από το μηδέν, ακολουθώντας τις βασικές αρχές του storytelling μέσα από τις διάφορες μορφές που παίρνει το NLF. Μια παράσταση NLF μπορεί να παρουσιαστεί από ένα, δύο ή πολλά άτομα και υπάρχουν διάφοροι τύποι παραστασεων. Απο ελεύθερα format χωρις πολλούς περιορισμούς, format με πολυ συγκεκριμένη δομή και μέχρι και θεματικά format βασισμένα σε είδη θεάτρου, σκηνοθέτες, λογοτεχνικά είδη, συγγραφείς, κινηματογραφικες ταινίες κ.α.


Το NLF είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει το Improv τόσο στο κοινό όσο και στους αυτοσχεδιαστές και προτείνουμε σε κάθε έμπειρο αυτοσχεδιαστή να το δοκιμάσει. Όλες οι δεξιότητες που εξασκούμε στο Improv ανεβαίνουν επίπεδο και ανοίγονται νέοι ορίζοντες στη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα.
 

 

 • Performance & Θέατρο

  Χωρική αντίληψη, δραματουργία, φωνή και performance. Οι αυτοσχεδιαστές πρέπει να ανταπεξέλθουν στη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης. Φροντίζουμε να αναπτύξουμε, μέσω της βιωματικής μάθησης, όλες τις δεξιότητες που θα μας χρειαστούν.

 • Storytelling

  Εμβαθύνουμε και εξασκούμε ακόμα περισσότερο στην τέχνη της αφήγησης (storytelling) με σκοπό κάθε ιστορία που παρουσιάζεται να έχει την απαραίτητη δομή και βάθος. Οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να ανακαλύψουν τις ιστορίες που εμφανίζονται και να τις ακολουθήσουν εξερευνώντας τους χαρακτήρες και το ταξίδι τους στην εκάστοτε ιστορία 

 • Formats

  Στην πορεία του έτους δοκιμάζονται διάφορα format long form και κυρίως το Harold. Οι μαθητές ξεκινούν με μικρής διάρκειας format, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που βρίσκονται στη σκηνή και καταλήγουν σε μεγάλα φορμάτ τα οποία πλέον μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση. Η εκπαίδευση μοιάζει με αυτή του short form μιας και τα format τείνουν να είναι απλά στη σύλληψη. Το δύσκολο πάντα είναι η ιστορία και οι χαρακτήρες.

 • SHOW

  Στο τέλος τους έτους οι μαθητές παρουσιάζουν μια παράσταση NLF , σε καποιο format που θα συν-αποφασίσουν με τους εκπαιδευτές. 

profile
Παναγιώτης Κούδας

O Παναγιώτης Κούδας γνωρίστηκε με τον αυτοσχεδιασμό από το 2011. Διδάσκει σε σταθερή βάση και με σεμιναρια από το 2013. Ασχολείται επαγγελματικά με το Improv και το Stand-up. Ήταν και είναι μέλος των ομάδων ΔΕ_Μα_Ναι_Και_Ναι, Φελιζόλ, ΤAKE 5 με παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο Εξωτερικό.

profile
Ειρήνη Ξυγκάκη

H Ειρήνη Ξυγκάκη είναι ηθοποιός, κωμικός και κινηματογραφίστρια. Ασχολείται επαγγελματικά με το improv από το 2015. Διδάσκει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος των ομάδων Φελιζολ και Take 5. 

profile
Στέλιος Ανατολίτης

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τον αυτοσχεδιασμό από το 2010. Είναι μέλος των ομάδων φελιζόλ και Take 5.

Reviews

 • author

  Λεύκος

   
  Δουλευοντας σε Βάθος
  Έχοντας κάνει αρκετό πλέον improv theater στη ζωή μου, μπορώ με ασφάλεια να πω πως η house of improv και τα παιδιά (Παναγιώτης-Ειρήνη-Στέλιος) μου προσέφεραν πάρα πολλά στον τρόπο που διαχειρίζομαι πολλά κομμάτια του αυτοσχεδιασμού, όπως και θεατρικές τεχνικές, σκηνοθεσία και σεναριογραφία, που φυσικά πρέπει να γίνονται όλα on the spot σε μια αυτοσχεδιαστική παράσταση. Στο τρίτο έτος είδαμε σε βάθος ένα format, που θα μου μείνει αξέχαστο και ευελπιστώ να συνεχίσω να το παίζω για πάντα. Σε συνδυασμό με τα σεμινάρια της Σαμοθράκης, νομίζω πως χάρη στη House of improv ανήλθα σε υψηλότερο επίπεδο, και σίγουρα θα μου λείψουν τα μαθήματα!
 • author

  Νικολέτα Τζηρίνη

   
  Πάρε το Ρίσκο
  Ξεκίνησα improv τυχαία, πηγαίνοντας απλά σε ένα εισαγωγικό μάθημα. 
  Δεν περίμενα να ανοιχτεί μπροστά μου ο κόσμος που ανοίχτηκε. Ήταν σαν να άνοιξε μια γιγάντια καταπακτή με υπέροχους ανθρώπους, άπειρο γέλιο με απέραντες δόσεις παιδικής ανεμελιάς και απύθμενης βλακείας. Τρελαίνομαι ακόμα στην ιδέα πως σε κάθε μάθημα μπορώ να υπάρχω μέσα σε διαφορετικούς χαρακτήρες, καταστάσεις, συναισθήματα και αυτό να είναι παραπάνω από οκ! Ο κόσμος του improv είναι ένας μαγικός, ανοιχτός, δοτικός κόσμος για όλους. Αρκεί να πάρεις το ρίσκο και να βουτήξεις!
  Οι καθηγητές της house of improv είναι τα καλύτερα μπρατσάκια που θα μπορούσε να έχει ο καθένας στη γνωριμία του με το improv. 
  Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα ούτε για μια στιγμή την απόφαση μου να πάω σε εκείνο το εισαγωγικό μάθημα!
 • author

  Μυρτώ Μακρή

   
  Πάρε το Ρίσκο
  Το πρώτο μάθημα ίμπροβ που παρακολούθησα παρακολούθησα ποτέ ήταν με τον Στέλιο Ανατολίτη. Έκτοτε ερωτεύτηκα το ίμπροβ και συνέχισα να το ερωτεύομαι με δασκάλους τον Παναγιώτη Κούδα και την Ειρήνη Ξυγκάκη. Η House of Improv μου έδωσε τα εργαλεία για να είμαι στη σκηνή πραγματικά παρούσα μαζί με τους συμπαίκτες μου και να παίζω ίμπροβ αυθεντικά. Με λίγα λόγια θέλω να πω πως η σχολή βοηθά κάθε άτομο να ανακαλύψει το δικό του στυλ και τη δική του προσωπικότητα καλλιτεχνικά, ταυτόχρονα όμως ενισχύει την ομαδικότητα και προωθεί την αλληλεγγύη, πράγμα που μαζί με την ουσιαστική σχέση που έχει με τους μαθητές της και την έξτρα βοήθεια και καθοδήγηση που δίνει, την τοποθετούν ψηλά στην εκτίμησή μου. Υ.Γ. Το πρώτο draft ήταν χιουμοριστικό, αλλά τελικά μπήκα στην περσόνα της σοβαρότητας γιατί... επίσημη σελίδα. Γενικά τα παιδιά είναι σούπερ να πάτε. Α. Και Σαμοθράκη.